0498 44 26 69 - [javascript protected email address] -

Waarom blaffen honden?

Waarom blaffen honden?

In de gedragstherapie kom ik het heel vaak tegen dat mensen tegen extreem blafgedrag bij hun hond aanlopen; soms met burenruzies tot gevolg. Veelal is de hond het slachtoffer van de situtatie terwijl hij in principe maar gewoon natuurlijk gedrag vertoont. 
Willen we dit gedrag goed kunnen oplossen dan is het in de eerste plaats belangrijk om met volgende punten rekening te houden:
-Blaffen dient om het afbakenen van het territorium en is heel vaak zelfbelonend.
 
-Honden kunnen blaffen omdat dit voor hem zelfbelonend gedrag is: in deze situatie kan dit blaffen het gevolg zijn van bvb. verveling of het uiten van frustratie.
 
-Blaffen kan ontstaan door actie-reactie: als een hond blaft en we gaan op hem roepen gaat de hond dit gaan interpreteren als: wow, ik ben echt goed bezig, mijn baasje blaft mee'.
 
-Honden kunnen blaffen uit angst: (verlatingsangst).  
 
Vooraleer tot actie over te gaan om dit gedrag goed op te lossen is het echt wel belangrijk om een gedragsanalyse te doen met de blaffende hond in kwestie.
Enkel door de oorzaak van het gedrag te kennen kan je een oplossing aanbieden.
Blafgedrag zomaar fysiek corrigeren is daarom zeker uit den boze en kan dan net tot omgekeerde resultaten leiden met alle gevolgen vandien.
 
Voor meer info: doggytalk@gmail.com