0498 44 26 69 - [javascript protected email address] -

Hoe kies je de juiste hond?

Hoe kies je de juiste hond?

Het is heel leuk om een nieuwe hond te kopen: je kijkt er heel erg naar uit en het is heel spannend. Het wordt zelfs nog leuker als je exact weet welke hond je graag zou willen. 

Voor je de hond koopt, is het een heel goed idee om eens na te gaan wie er vooral voor de hond zal zorgen: wordt het de hele familie of is het vooral één iemand die de verantwoordelijkheden krijgt? Hou dus zeker rekening met een zekere verantwoordelijkheid en het verdelen van de taken, het is niet leuk als er maar één persoon alle verantwoordelijkheden krijgt terwijl het anders afgesproken was.

Moet je nog veel spullen kopen voor de hond? Hebben jullie al eetbakjes en eten? Moeten jullie misschien nog een bench kopen? Het is fijn als je alles al op voorhand in huis hebt alvorens de nieuwe huisgenoot bij jullie komt wonen.

Weet je al welk ras je graag wil? Het is heel handig als je op voorhand weet welke levensstijl jullie hebben zodat je het ras van de hond erop kan aanpassen. Als je bijvoorbeeld al wat ouder bent, is een grote en wilde hond misschien geen goed idee. Is de hond echt heel erg wild? Dan moet je ook oppassen met kinderen, zeker als de kinderen ook nogal wild aangelegd zijn.

Gezondheidsproblemen… daar moet je ook eens goed over nadenken. Omdat rashonden vaak zwakker zijn door de teelt, is het geen slecht idee om eens goed te informeren: sommige rassen van honden hebben snel last van epilepsie of van bijvoorbeeld erg zwakke knieën.

Ben je zelf op de hoogte van je eigen karakter? Ben je bijvoorbeeld een heel erg zachtaardig mens, dan is het niet echt een goed idee om bijvoorbeeld een Rottweiler te gaan adopteren. Zulke honden hebben een hele sterkte leider nodig en ze kunnen ook gevaarlijk zijn samen met (kleine) kinderen.

Willen jullie graag een puppy of liever een oudere hond? Misschien is het ook een goed idee om een hond uit een asiel te halen, vraag dan wel goed na waarom de hond in het asiel terechtgekomen is.